Vaststellen driftreductie spuittechnieken
Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt van gewassen in de open lucht moet een spuittechniek worden toegepast die de drift met ten minste 75% reduceert ten opzichte van een vastgestelde referentietechniek.
Voor het vaststellen van de driftreductie van spuittechnieken en spuitdoppen zijn 2 meetprotocollen opgesteld. Hierin is een testmethode opgenomen waarmee de driftreductie kan worden vastgesteld. Het uitgevoerde driftonderzoek wordt vervolgens beoordeeld door de Technische Commissie Techniekbeoordeling.
Op deze pagina
- Aantonen driftreductie
- Meetprotocollen
- Beoordeling testresultaat
- DRT-lijst en DRD-lijst
- Informatiebladen
- Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT)
- Gerelateerde informatie
Aantonen driftreductie
De toepasser van gewasbeschermingsmiddelen moet als de toezichthouder daar om vraagt kunnen aantonen dat met de gebruikte spuittechniek aan de driftreductie-eis wordt voldaan.
Het aantonen van de driftreductie van een spuittechniek of spuitdop gebeurt met onderzoek. Hiervoor zijn 2 meetprotocollen opgesteld. In de praktijk is het meestal de fabrikant van een spuittechniek die de driftreductie van een spuittechniek laat onderzoeken.
Als is aangetoond dat een spuittechniek of spuitdop aan de driftreductie-eisen voldoet, dan worden deze op de lijst met driftreducerende doppen (DRD-lijst) en driftreducerende technieken (DRT-lijst) gezet.
De lijsten bieden de ondernemer duidelijkheid welke techniek in zijn/haar situatie geschikt is om aan de driftreductie-eis te voldoen. De toezichthouder kan met de lijsten makkelijk nagaan of met een gebruikte spuittechniek aan de vereiste driftreductie kan worden voldaan.
Meetprotocollen
Het is van belang dat de driftreductie van spuittechnieken op een eenduidige manier wordt vastgesteld. Daarom zijn 2 meetprotocollen opgesteld:
- In het 'Meetprotocol voor het vaststellen van de driftreductie van neerwaartse en op- en zijwaartse spuittechnieken' is een testmethode beschreven voor spuittechnieken. Meestal maken spuitdoppen onderdeel uit van een spuittechniek. Hierbij is dan aangegeven uit welke driftreductieklasse spuitdoppen moeten worden gebruikt.
- In het 'Meetprotocol voor het vaststellen van de driftreductie van spuitdoppen voor neerwaartse en op- en zijwaartse bespuiting' (pdf, 954 kB) is een meetmethode beschreven voor het vaststellen van de driftreductie van spuitdoppen. Het meetprotocol voor spuitdoppen is 15 maart 2021 aangepast. Er is ook een Engelse versie van het meetprotocol (Measurement protocol to determine drift reduction of nozzles (pdf, 942 kB)) beschikbaar.
Meer informatie over de aanpassing van het meetprotocol en de betekenis hiervan staat in het bericht 'Aanpassing meetprotocol voor vaststellen driftreductie spuitdoppen'. (pdf, 150 kB)
In de meetprotocollen staat beschreven ten opzichte van welke referentietechniek of spuitdop de driftreductie moet worden bepaald. Ook is daarin bepaald dat het onderzoek voor het vaststellen van de driftreductie moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Na het vaststellen van de driftreductie wordt de spuitdop of spuittechniek ingedeeld in driftreductieklassen. Spuittechnieken worden ingedeeld in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen). Spuitdoppen worden ingedeeld in Driftreducerende Dop-klassen (DRD-klassen).
Beoordeling testresultaat
Na het uitvoeren van het onderzoek voor het vaststellen van de driftreductie is de volgende stap het beoordelen van het uitgevoerde onderzoek. De beoordeling wordt uitgevoerd door de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT). De TCT beoordeeld of het onderzoek op de juiste wijze is uitgevoerd en aan de eisen van het meetprotocol voldoet.
Om het proces van beoordeling zo efficiënt en uniform mogelijk te laten verlopen is een aanvraag- en beoordelingsprocedure opgesteld. Deze procedure of werkwijze staat beschreven in het document 'Beoordelingssystematiek emissiereducerende maatregelen open teelt' (pdf, 568 kB) (pdf, 568 kB)’. Hierin is onder andere beschreven hoe een aanvraag voor beoordeling kan worden ingediend bij de TCT en hoe de beoordeling wordt uitgevoerd.
DRT-lijst en DRD-lijst
Bij een positieve beoordeling plaatst de TCT de spuittechniek of spuitdop op de DRT-lijst (pdf, 283 kB) (‘Lijst met indeling van spuittechnieken in Driftreducerende Techniek-klassen (DRT-klassen)’) of DRD-lijst (pdf, 619 kB) (‘Lijst met indeling van spuitdoppen in Driftreducerende Dop-klassen’). Op deze lijsten staat een actueel overzicht van driftreducerende spuittechnieken of spuitdoppen met daarbij de indeling in de DRT-klasse/DRD-klasse. Deze indeling is geldig bij de instellingen/randvoorwaarden waaronder de spuittechniek of spuitdop is onderzocht. Met behulp van de lijsten kan een toepasser eenvoudig aantonen welke techniek hij toepast, en met welke instellingen/randvoorwaarden welke driftreductie wordt bereikt.
In de lijst met driftreducerende spuitdoppen (DRD-lijst) zijn spuitdoppen ingedeeld in driftreductie-klassen (DRD-klassen). De indeling van spuitdoppen in DRD-klassen heeft een geldigheidstermijn van 5 jaar. In de DRD-lijst is daarom voor iedere spuitdop een vervaldatum opgenomen. Voor verlenging van de vervaldatum moet een spuitdoppenfabrikant aantonen dat de spuitdop nog aan de driftreductie-eis voldoet. Er zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over een opgebruiktermijn voor spuitdoppen (pdf, 194 kB) waarvan de vervaldatum niet wordt verlengd.
Informatiebladen
Voor iedere spuittechniek op de DRT-lijst is een informatieblad beschikbaar. Het informatieblad geeft inzicht in de kenmerken/eigenschappen van de spuittechniek, de werking daarvan en de randvoorwaarden/instellingen waarbij de techniek moet worden toegepast. Deze informatie:
- stelt gebruikers in staat om de spuittechniek op de juiste wijze toe te passen
- geeft toezichthouders inzicht in factoren die van belang zijn voor de handhaving
Belangrijk voor het realiseren van de vereiste driftreductie is dat de spuittechniek op de juiste manier wordt gebruikt, onder de randvoorwaarden/instellingen waarbij de techniek is onderzocht.
Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT)
De TCT is een technische beoordelingscommissie die bestaat uit deskundigen vanuit onder andere de overheid, het (landbouw)bedrijfsleven en de wetenschap. Hierdoor is de benodigde expertise gebundeld. De TCT is in 2003 ingesteld door de toenmalige Commissie Integraal Waterbeheer (CIW). De TCT vergadert 4-5 keer per jaar. De vergaderdata worden aan het begin van ieder jaar vastgesteld.
Gerelateerde informatie
Gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen (paragraaf 4.64 Bal)
Documenten
- DRT-lijst (pdf, 283 kB)
- DRD-lijst (pdf, 619 kB)
- Informatiebladen
- Vergaderdata TCT (pdf, 141 kB)
- Meetprotocol vaststellen driftreductie spuitdoppen (pdf, 954 kB)
- Meetprotocol vaststellen driftreductie spuittechnieken (pdf, 257 kB)
- Beoordelingssystematiek Emissiereducerende Maatregelen open teelt [20171215] (pdf, 568 kB)
- Format aanvraagformulier [20171215] (docx, 42 kB)
- Format informatieblad [20171215] (docx, 43 kB)